Vitamini B

Vloga vitaminov B v telesu

Vitamini skupine B, imenovani tudi B-kompleks, spadajo med vodotopne vitamine. Poznamo osem različnih vitaminov B. Vsak opravlja specifične funkcije pri vzdrževanju zdravja živčevja, presnovi hranil, tvorbi krvi in nastajanju energije, njihovo delovanje pa se dopolnjuje. Skupaj prispevajo k zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti, normalnemu psihološkemu delovanju in delovanju živčevja.

Ker se v telesu ne shranjujejo v velikih količinah, je redno uživanje raznovrstne hrane ali prehranskih dopolnil oziroma zdravil brez recepta, ki vsebujejo te vitamine, ključno za ohranjanje optimalnega ravnovesja.

Vitamin B1 (tiamin)

Vitamin B1 ima vlogo pri pretvorbi ogljikovih hidratov v energijo in vzdrževanju zdravega živčevja. Živila, bogata z vitaminom B1, so med drugim sončnična semena, ohrovt, soja, svinjina, lešniki in fižol. Pomanjkanje tiamina lahko vodi v utrujenost, slabo koncentracijo in oslabljeno mišično delovanje.

Vitamin B2 (riboflavin)

Vitamin B2 ima ključno vlogo pri presnovi hranil, predvsem pri pretvorbi beljakovin, maščob in ogljikovih hidratov v energijo. Poleg tega je nujen za ohranjanje zdravja kože, las, nohtov in živčevja. Vitamin B2 je med drugim v govejih jetrih, soji, jajcih, lignjih, šampinjonih in mlečnih izdelkih. Pomanjkanje riboflavina je povezano z utrujenostjo, poškodbami in vnetji kože ter razdražljivostjo.

Vitamin B3 (niacin)

Vitamin B3 sodeluje pri veliko presnovnih reakcijah v telesu, vključno s sproščanjem energije pri presnovi. Pomemben je tudi za zdravje kože, prebavil in živčevja. Vitamin B3 najdemo tudi v otrobih, govejih jetrih, kvasu, arašidih, piščančjem mesu, skuši in sončničnih semenih.

Vitamin B5 (pantotenska kislina)

Vitamin B5 je sestavni del koencima A, ki ima ključno vlogo pri presnovi maščob, ogljikovih hidratov in beljakovin. Poleg tega pomaga pri obvladovanju stresa ter izboljšuje vzdržljivost in energijsko ravnovesje v telesu. Bogata z vitaminom B5 so na primer goveja jetra, postrv, jajca, piščančje meso, avokado in sončnična semena.

Vitamin B6 (piridoksin)

Vitamin B6 sodeluje pri tvorbi nevrotransmiterjev. Ti so odgovorni za uravnavanje razpoloženja in spanja ter tako neposredno vplivajo na raven energije in zmanjšanje utrujenosti. Veliko vitamina B6 najdemo v sončničnih semenih, govejih jetrih, piščančjem in svinjskem mesu, lešnikih in orehih.

Vitamin B7 (biotin)

Vitamin B7 podpira zdravje kože, las in nohtov ter ima vlogo pri presnovi makrohranil za energijo. Pomanjkanje biotina lahko privede do utrujenosti, mišične šibkosti in dermatoloških težav. Bogati z vitaminom B7 so jetra, kvas, soja, pšenični otrobi, jajca, orehi in oves.

Vitamin B9 (folna kislina)

Vitamin B9 je ključen za tvorbo DNK. Še posebno pomemben je med nosečnostjo, saj je potreben za zdrav razvoj ploda. Pomanjkanje vitamina B9 lahko povzroči slabokrvnost, utrujenost in težave z imunskim sistemom. Vitamin B9 je med drugim v kvasu, fižolu, soji, govejih jetrih, sončničnih semenih in špinači.

Vitamin B12 (kobalamin)

Vitamin B12 sodeluje pri tvorbi rdečih krvnih celic in vzdrževanju delovanja živčevja. Ključen je za ohranjanje visoke ravni energije in zmanjšanje izčrpanosti. Njegovo pomanjkanje lahko povzroči anemijo, utrujenost ter težave s koncentracijo in živčevjem. Vitamin B12 najdemo v govejem mesu, ribah, mlečnih izdelkih in jajcih.

Izberite svoj Magnezij Krka

Magnezij Krka DIREKT

MAGNEZIJ Krka DIREKT

  • magnezij + B-kompleks
  • prašek za direktno uporabo
  • okus po grenivki in meti
NAKUP IZDELKA
Magnezij Krka 400

MAGNEZIJ Krka 400

  • magnezij + B2
  • granulat za napitek
  • okus po pomaranči
NAKUP IZDELKA
Magnezij Krka 300

MAGNEZIJ Krka 300

  • magnezij + B2
  • granulat za napitek
  • okus po pomaranči in limeti
NAKUP IZDELKA

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano. Skrbite tudi za raznoliko in uravnoteženo prehrano ter zdrav način življenja.
*Prodajni podatki ePharma Market Slovenija za leto 2023, prodaja v lekarnah, kategorija izdelki z magnezijem.

Vse avtorske pravice pridržane. Krka, tovarna zdravil, d. d., Novo mesto